“Tanya Ustaz: Tempoh waktu boleh melakukan seks selepas bersalin”

Mungkin ramai yang nak tahu tempoh waktu selepas isteri bersalin dimana suami boleh melakukan hubungan kelamin seperti biasa. Ada yang berbeza pendapat tentang waktunya. Apa-apapun kita baca satu ulasan dibawah

Soalan

Saya inginkan kepastian bilakah suami boleh mengadakan hubungan seks dengan saya selepas saya bersalin? Saya telah menjalani pantang selama 44 hari tetapi ibu saya kata hubungan seks hanya selepas genap tiga bulan atau 100 hari dari tarikh bersalin. Shamsila Azmi.

Jawapan

Wanita yang baru bersalin mengalami darah nifas. Perkara-perkara yang dilarang ke atas wanita yang nifas sama dengan wanita yang haid, iaitu tidak boleh solat, puasa, tawaf dan seks. Maksud seks di sini ialah suami menyentuh vagina atau memasukkan zakarnya ke vagina isteri. Adapun selain itu, suami dibolehkan bermain-main dan menyentuh isteri yang sedang nifas atau haid

Oleh itu suami boleh mengadakan hubungan seks yang memasukkan zakarnya ke vagina isteri selepas isteri berhenti dari nifas atau setelah nifas berubah menjadi darah istihadhah. Para ilmuan Islam berbeza pendapat berkenaan bilakah tempoh maksima nifas. Ada yang berkata enam puluh hari dan ada yang berkata empat puluh hari selepas kelahiran. Akan tetapi hadis-hadis yang menyatakan tempoh ini semuanya memiliki kelemahan di dalamnya.

Syaikh Musthafa al-‘Adawy dalam bukunya Jami’ Ahkam al-Nisa’, ms. 206-207 telah menerangkan kelemahan hadis-hadis tersebut. Justeru beliau membuat kesimpulan bahawa pendapat yang paling tepat bagi tempoh maksima nifas ialah sehingga pendarahan itu berhenti sepenuhnya atau sehingga ia berubah warna dan ciri-ciri (istihadhah).

Oleh itu anda dan suami boleh mengadakan hubungan seks apabila nifas telah berhenti sepenuhnya atau apabila ia berubah menjadi darah istihadhah. Tempoh tiga bulan atau 100 hari adalah adat sebahagian orang-orang tua kita, maka perbetulkanlah mereka secara hikmah dan sopan.

 

Jawapan Dari Sudut Lain

Masa mengandung, kita rajin cerita tentang hal-hal kehamilan. Bila bersalin, cerita tentang bersalin, bila berpantang kita cerita tentang pantang la pulakkan. Persoalan di atas ni, mungkin ada yang tercari-cari jawapannya.

Sebagai Muslim, semua maklum tempoh berpantang dengan suami adalah selagi darah nifas masih ada. Tetapi, yang jadi ramai musykil ialah adat berpantang, terutamanya adat Melayu. Orang tua-tua memang menekankan berpantang 100 hari dengan suami. Tapi ada juga versi 60 hari dan 44 hari. Biasanya 44 hari adalah tempoh yang paling ramai orang tau berkenaan berpantang makan dan rutin-rutin berpantang yang lain. Tapi berpantang dengan suami? Saya google-google juga sambil mengisi masa. Saya ingatkan semua wanita di luar sana berpantang dengan suami 100 hari. Rupa-rupanya yang dah mula melayan suami masa dalam hari pun ramai. Saya bukan orang yang arif dalam bab-bab perbidanan ni..jadi kita tengok apa kata mak bidan moden tentang hal ini yang saya ambil daripada FB beliau. Puan Siti Aishah atau lebih dikenali sebagai Kak Ice.

Berpantang……

Berpantang suami 44 hari dianggap satu penyiksaan kebatinan.

Kalau 100 hari…..bg yg bersalin pembedahan…..di sebut dayus……

Ketahui dulu aturan berpantang. Kekangan dari menyetubuhi suami ketika tempoh berpantang setubuh bukan adat berpantang. Tetapi lebih menjaga urat2 dalaman seperti urat rangsangan, urat kemutan dan urat klimaks wanita. Jika diganyang ketika tempoh berpantang….mana datangnya kesihatan batin seorang wanita?

Menjaga prestasi keintiman dan kepuasan seksual suami juga perlu dilihat dari pelbagai sudut. Jika badan bergetah, kulit halus macam kulit telur, bau badan macam kasturi, mahkota rapat terjaga rapi….akn tetapi bila disentuh kaku tanpa ransangan dan keseronokan….masih mampu mengundnag kecewa dihati suami.

Berpantang hubungan kelamin…bukanlah adat atau upacara berpantang yg dibuat suka2……Ia adalah satu bentuk tanggungjawab seorang wanita kepada diri mereka sendiri. Agar memastikan wanita sentiasa bersedia mental dan fizikal ketika melayari kenikmatan dunia bersama suami.

Rangsangan datang dari badan yg sihat….urat yg terjaga rapi…..dan mental yg gembira bila bersama. Ia tidak dpt hadir melalui kesakitan dan trauma.

Soalan bagus seorang ibu.

Kak…kalau kita layan suami bkn dr tut blh x?

Jawapan ibu sy dahulu bila sy tanyakan perkara yg sama.

Boleh. Tapi jgn sampai rasa terangsang.

Sbb once korang terangsang ketika dalam tempoh penyembuhan (44 hari) bermaksud korang dh langgar pantang.

Kenapa berpantang hubungan kelamin?

Utk jaga balik urat yg tenat masa bawak bayi 40 minggu dan ketika meneran bayi keluar.

Utk jaga balik otot yang lenguh tampung budak 10 bulan dlm rahim dan juga dipotong masa pembedahan.

Otot2 dan urat2 rahim ni adalah ibu segala nikmat.

Urat gesa (rangsang)

Urat kehendak

Urat nikmat

Urat klimaks

Urat kemut.

Semua bertunjang pada urat yg dipakai masa bersalin; baik secara czer atau normal.

Urat….

Otot…..

Baru nak pulih….

Korang dh start stim2…..

Aci tak celup pun…..tetap undang bahana.

Tak berfungsi nanti…jangan tanya kenapa.

Alah…..macam dalam haji la jugak. Terangsang sikit je pun dah kena bayar dam kan…..

Sama la jugak kita ni dalam pantang.

Cuma dam dia bayar dh berumur nanti.

Suami umur 40 br nak naik.

Kita dah kendur tak larat ligan.

Begitulah…dan sepanjang saya menggogle, sama ada di web, blog, forum dan fb, kebanyakan wanita hari ini memilih untuk berpantang dengan suami melebihi 44 hari tetapi tidak sampai 100 hari. Masing-masing ada sebab dan alasan tersendiri. Pada saya, tidak ada salahnya kerana hukum kata tidak salah, sekiranya luka sudah sembuh dan badan juga sudah sihat. Namun para suami pun berpada-padalah…isteri anda belum lagi pulih sepenuhnya, dan penat menjaga anak anda yang masih merah itu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*